Periyodik kontroller hem çalışan güvenliği hem de işin güvenliği ve selameti açısından son derece önemli ve yapılması zorunlu bir kontroldür. Periyodik kontrol tam olarak nedir bilmek isterseniz, bir fabrika yada iş yeri için, içerisinde yer alan tüm iş ekipmanlarının yılda en az bir kez periyodik kontrolü yapılması anlamına gelmektedir. Burada bazı soru işaretleri olabiliyor, mesela iş ekipmanı nedir gibi, bu konuda çok basit ve güzel bir tanımlama var, şöyle ki “iş yapmaya yarayan her alet iş ekipmanı olarak değerlendirilmektedir”.
Bu tanımlamayla birlikte iş ekipmanları yılda en az bir kez, eğer iş güvenlik uzmanlarının yönlendirmesiyle yılda 4 kez bile yapılabilir hale gelmektedir. İş ekipmanlarını da sınıflandırmak istersek, basınçlı kaplar ( hava tankı, kompresör, kazan, buhar kazanı, kızgın yağ kazanı, hidrofor, hava jetli kumaş boyama makineleri ve daha birçok ekipman), kaldırma ve iletme ekipmanları ( tavan vinçleri, transpalet, pergel vinç, forklift, iş makineleri, arabalı vinç, kule vinç…), halatlar, mapalar, sapanlar gibi ekipmanlar ve bunlara ilaveten oksijen tüpleri, basınçlı tüpler, kriyojenik tüpler gibi çok çeşitli ekipmanların periyodik kontrolleri yapılmaktadır.
Periyodik kontroller sadece mekanik olarak yapılmaz, elektrik tesisatı periyodik kontrolleri ve havalandırma tesisatı periyodik kontrolleri de fabrikalarca yaptırılmaktadır.
Bursa gibi hem nüfus hemde sanayi olarak önemli bir şehirde birçok organize sanayi bölgesi olması ve üretim sanayisinin gelişmiş olması nedeniyle hem tesisat hemde periyodik kontrol olarak çokça iş imkanı bulunmaktadır. Bursa Periyodik Kontrol firması Prusa Mühendislik tarafından edindiğimiz bilgilere göre periyodik kontrolleri yapmaya yetkili kişiler makine mühendisleri ve teknikerler olarak ifade edilmekte. İş ortamlarında periyodik kontrollerin yapılırken fabrika çalışanlarından görevli kişilerin bu kontrollere eşlik etmesi oldukça önemli olmaktadır. Yapılan test ve kontrollerin fotoğraflı ve videolu olarak arşivlenmesi işlerin hem sağlıklı hem de sonrası için bir kanıt niteliği taşıyor olması son derece önemli bir konudur. Fabrikaların, periyodik kontrol konusunu önemsemesi ve iş güvenliğine daha fazla önem vermeleri, işlerinin selameti açısından oldukça faydalı olmaktadır.
Bir periyodik kontrol sırasında yangın tesisatı projesi, havalandırma tesisatı projesi ve elektrik tesisatı projelerinin hazır olması gerekliliği bulunmaktadır. Bu projeler sayesinde yapılan periyodik kontroller, tesisatın kontrolü ve projenin kontrolü olarak çift taraflı olarak kontrol edilmektedir. Örneğin bir hidroelektrik santralinde çalışan ekipmanlar çok uzun saatler açılmadan çalıştırılmakta ve bu süre yeri geliyor 1-2 sene durmadan çalışma göstermekte. Böyle ortamlarda periyodik kontrollerin ehemmiyeti diğer yerlere göre çok daha öne çıkmakta. Zorlayıcı testler ve kullanılan iş yükünün belirlenmesi gibi önemli kavramlar, periyodik kontrolleri yapmaya yetkili sertifikalı ve kayıt numaralı kişilerce büyük bir hassasiyetle ve dikkatle yapılmalıdır.
Periyodik kontrollerin tam doğrulukla yapılabilmesi için yangın, havalandırma ve elektrik tesisat projelerinin yetkili mühendislerce çizilmiş ve onaylı olması gerekmektedir.
Bu vesile ile iki konuyu detaylıca anlattığımız yazımıza son vermek istiyoruz, merak ettiğiniz durumlar için yorum olarak bizlere yazabilirsiniz.
Emre Seymenler, sahibi olduğu birçok internet sitesinde çeşitli alanlarda yazılar yazmaktadır. Makine mühendisi mesleğinin yanı sıra SEO (Arama motoru optimizasyonu) konusunda 15 yıldan fazla bir deneyime sahiptir. Bunlara ilaveten Python yazılım dilinin Django çerçevesi ile kendi çapında sistemler geliştirmektedir.